2015-06-22 20.39.35

Et godt brød skal etter min mening inneholde mye grovt mel og hele korn, slik at det metter en stund. I tillegg må det selvsagt være god på smak. Dette brødet er min mor sin oppskrift. Mamma baker alltid fantastisk brød, og helgefrokostene blir ikke komplett uten dette brødet. Uansett hva jeg prøver blir det aldri like godt når jeg baker det hjemme, men ganske nærme blir det da som regel. Dette er et lett brød å bake, ikke noe fancy hokkus pokkus. Jeg lager ofte dobbel oppskrift og fryser brødet ned i skiver.

Til to brød trenger du:

 • 400 gram fint hvetemel
 • 400 gram sammalt hvetemel grov
 • 2 dl byggmel
 • 1 dl linfrø i fire dl vann. Bløtlegg linfrøene over natten i 4 dl vann, eller kok i ca. 10 minutter.
 • 1 dl solsikkefrø
 • 1 dl sesamfrø
 •  1 dl lettkokt havregryn
 • 1/2 pakke tørrgjær
 • 1/2 dl olje
 • 1 ts salt
 • ca 4 dl vann + vannet fra linfrøene

Bland alle ingrediensene sammen, men hold igjen litt av hvetemelet. Elt i minimum 10 minutter til deigen begynner å slippe bakebollen. Er deigen for løs tilsett resten av melet. Dekk til deigen, et tips er å bruke en tallerken, så slipper du å knote med plastposer eller plastfolie. Hev deigen til dobbel størrelse.

2015-06-22 18.58.23Ha deigen på kjøkkenbenken, og form to brød som du legger i smurt brødform. Pensle gjerne brødene med litt vann. La brødene etterheve ca 45 minutter eller til de ha fått dobbel størrelse.

Stek brødene på 250 grader i 15 minutter, skru ned ovnen til 190 grader og stek de videre i ca 30 minutter. Skorpen blir ekstra sprø og digg når brødet stekes ved 250 grader først. Du vet at brødet er gjennomstekt når det avgir en “hul” lyd når du banker lett på undersiden.

2015-06-22 20.41.06