2015-07-21 17.11.41

Har du rips i hagen eller kan gå på slang hos naboen bør du lage ripsgele nå før bærene blir alt for modne. Jo mer modne bærene er jo vanskeligere er det å få geleen til å stivne. Ripsgele er kjempegodt alene på brød og vafler. Passer også kjempegodt til ost, som er min personlige favoritt. Nå som høsten nærmer seg kan det også være lurt å ha et glass på lur til vilt- eller lammemiddagen.

Slik gjør du:

  • 2 dl vann per kilo rips
  • 800 gram sukker per liter ripssaft

Kok opp bærene sammen med vann i ca 30 min  til bærene har falt sammen. Sil saften og mål den opp. Hell saften tilbake i en kjele, kok opp. Mål opp riktig mengde sukker, tilsett sukkeret litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften småkoke uten å røre i 15 minutter. Fjern eventuelt hvitt skum hvis det dannes på toppen.

Så til sannhetens øyeblikk. Hell en spiseskje ripsgele på en tallerken og trekk fingeren gjennom. Er geleen ferdig, så samles ikke geleen igjen. Er gelen for flytende tilsett mer sukker og kok opp på nytt.

2015-08-03 11.13.12

Trekk kjelen av platen å la den stå en stund. Hvis det dannes en hinne er det et sikkert tegn på at geleen er ferdig. Helles så over på rene glass og oppbevar kjølig.

2015-08-03 11.17.27