Det er fredag og hva passer vel ikke bedre enn å friste med en deilig rett bestående av entrecôte av lam, silkemyk sellerirotpure, søte gulerøtter og sprø salat med spirer. Servert med fantastisk rødvinssaus og god rødvin blir helgen komplett.

Til to personer trenger du:

 • 300 gram entrecôte av lam (funker også fint med lammefilet eller lammekoteletter hvis du ikke får tak i entrecôte)
 • 1 ss smør til steking
 • 1 ss olje til steking

Rødvinssaus:

 • 2 sjalottløk, finhakket
 • 1 ss meierismør
 • 1 ts tomatpure
 • 1 dl oksekraft, jeg bruker den fra Jacobs utvalgte
 • 1 dl vann
 • 2 ss rødvinseddik
 • 1 ss soyasaus
 • 1 laurbærblad
 • et par stilker timian
 • 1 stjerneanis
 • 2 ss smør helt til slutt

Honningglaserte gulrøtter:

 • 6-8 stk sommergulrøtter
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ss flytende honning
 • 1 ss rødvinseddik
 • et par stilker timian

Sellerirotpuré:

 • 1 mellomstor sellerirot
 • 2 ss Crème fraîche
 • 1 ss meierismør
 • skall fra en halv lime
 • salt

Spiresalat:

 • 1 halv boks friske spirer, for eksempel reddikspirer eller brokkoli spirer
 • en håndfull reddiker
 • en håndfull sukkererter
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ss rødvinseddik
 • salt og pepper

Start med å ta lammekjøttet ut av kjøleskapet minimum en halv time før du skal bruke det. Vask så gulrøttene, behold gjerne skallet på. Bland sammen honning, olivenolje, rødvinseddik til marinaden. Legg gulrøttene i en ildfast form, vend dem godt i marinaden. Dryss over litt salt og et par stilker timian. Stek i ovnen på 200 grader i ca 40 minutter til gulrøttene er møre og karamellisert. Snu de et par ganger underveis så de får farge på alle sider.

2015-07-31 18.15.07Til rødvinssausen start med å frese sjalottløken i smør til den blir blank og myk. Tilsett tomatpure og la det surre et minutt. Ha deretter i rødvin, oksekraft, vann, rødvinseddik, soyasaus og krydder. Kok opp å la sausen småkoke inn til ca halvparten er redusert.  Sil sausen og sett den tilbake på varmen. Rett før servering pisker du inn 1-2 ss meierismør. Etter dette må sausen ikke koke.

Skrell selleriroten til puréen og kutt den i grove terninger. Kok selleriroten mør i lettsaltet vann. Sil av vannet, tilsett 2 ss Crème fraîche og 1 ss meierismør, kjør til en fin pure ved hjelp av en stavmikser eller food processor. Til slutt tilsetter du revet skall av en halv lime, smak til med salt.

2015-07-31 18.40.24Lammeentrecôten jeg brukte var ferdig marinert med rosmarin og timian. Hvis dette ikke er tilfellet, gni kjøttet inn med salt, pepper, noen hakkede stilker timian og litt rosmarin. Stek lammekjøttet i smør på høy varme til du får en fin stekeskorpe over hele fileten. Legg kjøttet i en ildfast form, stikk et steketermometer i den tykkeste delen. Skru ned varmen på stekeovnen til 180 grader og stek entrecôten til den har en kjernetemperatur på ca. 60 grader. Dette tar ca 10-15 minutter avhengig av størrelsen på kjøttstykket. Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie og la det hvile 10 minutter frem til servering.

Bland rødvinseddik, olivenolje, salt og pepper. Skjer sukkerertene og reddiken i skiver før de blandes med spirene og dressingen.

Anrett lammeentrecôten på varm tallerken sammen med sellerirotpuréen, gulrøttene og spiresalaten. Hell litt rødvinssaus over kjøttet helt til slutt. God lørdag!

2015-07-31 19.24.08