2015-11-13 20.17.48

Får vi noen gang nok av taco her i dette landet? Neppe!

Taco har alle de smakene jeg elsker. Lime, koriander, kummin, avokado og chili! Men taco er så vanvittig mye mer enn ferdigpakkene i butikken. En helt alminnelig fredag få et ekstra løft hvis du legger inn litt mer innsats og innimellom lager tacoen helt fra bunn. Her har kjøttdeigen blitt byttet ut med pulled pork, agurk-og melonsalat, guacamole og syltet rødløk.  Det ser kanskje ut som litt mye arbeid, men kjøttet laget seg nesten selv, og i mens kan du i ro og mak lage tortilla lefsene og resten av tilbehøret. Det er verdt et forsøk!

Oppskriften er til 4 personer, du trenger:

 • Hjemmelaget tortilla av hvetemel
 • ca. 800 gram svinenakke, ribbe eller svinebog
 • 1/2 ts kajennepepper
 • 2 ts malt kummin
 • 1 ts malt koriander
 • 2 ts oregano
 • 1 ts røkt paprikapulver
 • 1 ts salt
 • 2 dl eplejuice

Pulled pork saus:

 • 4 tomater, uten kjernen i terninger
 • 1 chili uten frø, finhakket
 • 2 dl kraft/stekesjy fra over
 • 3 ts flytende honning
 • salt og pepper

Sylta rødløk:

 • 1 rødløk, i skiver
 • 1 dl rødvinseddik
 • 2 dl vann
 • 50 gram sukker
 • 1 ts salt
 • 1 laurbærblad
 • 1 ts hele pepperkorn

Guacamole:

 • 1 1/2 moden avokado
 • 10 cherrytomater, i små biter
 • 1 fedd hvitløk, finhakket eller presset
 • koriander, hakket
 • 1 lime, saften
 • salt og pepper

Annet tilbehør:

 • hjertesalat
 • agurk i tynne strimler
 • melon for eksempel cantaloupe, i tynne strimler
 • gulost, revet

2015-11-13 16.04.12

Finn fram en gryte med lokk som tåler å settes i stekeovnen. Bland sammen krydderblandingen. Tørk kjøttet med kjøkkenpapir før det brunes raskt på alle sider. Gni krydderblandingen godt inn i kjøttstykket. Legg kjøttstykket i gryten, hell over eplejuicen og ha på lokk, sett gryten inn i ovnen på 125 grader.

2015-11-13 16.12.47

La kjøttet steke til kjernetemperaturen er ca. 95 grader. Kjøttet skal da være så mørt at det lett faller fra hverandre. Dette tok i overkant 3 timer for mitt kjøttstykke. La kjøttet hvile i ca 30 minutter, riv deretter kjøttet fra hverandre og sett det til side mens du lager resten.

2015-11-13 19.28.17

Lag sausen ved å dele tomatene i fire, fjern den våte kjernen på tomatene. Kutt tomatene i fine terninger. Ha tomatene, hakket chili, honning og stekesjyen i en gryte. Kok opp og la det småputre i 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Syltet rødløk lager du ved å koke opp rødvinseddik, vann, sukker, salt, laurbærblad og pepperkorn. Kutt løken i tynne ringer og la det småkoke i syltelaken i ca 10 minutter. Dette kan gjerne forberedes på forhånd. Ha løken over på et sterilt glass og avkjøl. Kan oppbevares et par uker i kjøleskap.

Del avokadoen i to på langs og fjern stenene. Ta ut avokadokjøttet med en skje, mos avokadokjøttet med en gaffel til du har en ganske grovmost blanding. Tilsett tomat i biter hakket hvitløk, koriander, saften av 1 lime. Smak til med salt og pepper.

Varm litt olje i en stekepanne. Stek kjøttet i et par minutter, tilsett sausen og bland godt. Gjør klart resten av tilbehøret, vask salaten, kutt melonen og agurken i tynne strimler, riv osten.

2015-11-13 19.48.03

2015-11-13 20.14.20

2015-11-13 20.17.39

Strø over masse koriander. Spis, le og nyt!