dsc_0335

Det er mye fokus på kjøttfri mandag og et generelt mindre konsum av kjøtt om dagen. Lasagne er en av de tingene som det virkelig er lett å lage kjøttfri, og smaker minst like godt uten. Med valnøtter i den hvite sausen øker du proteininnholdet i retten betraktelig, noe som er viktig hvis man skal kutte ned på animalske produkter.

Til 3-4 personer trenger du:

Tomatsausen:

 • 1/2 løk, i små terninger
 • 1 liten bit sellerirot, ca 1 dl i små terninger
 • 1 gulrot, i små terninger
 • 1 fedd hvitløk, hakket
 • 1 chili, hakket uten frø
 • 1 ss tomatpuré
 • 1 ts merian
 • 1/2 ts røkt paprikapulver, eller 1 ts vanlig paprika
 • 1/4 ts hot chili
 • 1/2 ts sukker
 • salt og pepper
 • ca 2 dl grønsakskraft
 • 1 boks hakket tomater

Grønnsaksfyllet:

 • 1 gulrot, i terninger
 • et par never sjampinjong, i båter
 • 2 persillerot, i terninger
 • lasagne plater
 • en neve revet ost

Hvis saus:

 • 60 gram smør
 • 60 gram hvetemel
 • 6 dl helmelk
 • 100 gram grovhakket valnøtter
 • 50 gram revet ost
 • salt, pepper og muskatnøtt
 • 1/2 pose frisk spinat

Start med å lage tomatsausen, denne blir bare bedre hvis den får stå og putre på lav varme i noen timer. Kutt alle grønsakene og fres de i olje i et par minutter, tilsett tomatpuré og krydderne. Fres videre i et par minutter før du har i hakkede tomater og grønnsakskraft. La det stå og småkoke i minimum 1 time. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt sukker for en rundere smak.

dsc_0325

I mens tomatsausen koker gjør du klar grønnsakene og soppen. Tilsett disse i tomatsausen når det er 10 minutter igjen av koketiden.

Lag den hvite sausen ved å smelte smøret i en kjele. Ha i hvetemel og rør rundt, «stek» melblandingen i et lite minutt. Ha i litt og litt av melken mens du rører kraftig.  Smak til med salt, pepper og muskatnøtt og la det småkoke i 5 minutter. Ta kjelen av platen, tilsett så revet ost,spinaten og valnøttene.

Legg tomatsaus, lasagneplater og hvit saus lagvis i en ildfast form. Et lite tips hvis du har en form som passer dårlig til lasagne platene, er å koke platen litt først i lettsaltet vann. Da blir de myke og mye lettere å tilpasse formen. Begynn og avslutt med tomatsausen, strø over litt revet ost.

dsc_0334

Stek på 200 grader i ca. 20 minutter, til platen er myke og osten er gyllen. Server gjerne med godt brød og en grønn salat.

dsc_0345