dsc_0591

Her om dagen var det tilbud på fjellrøye på den lokale fiskebutikken, da måtte jeg bare kjøpe et par fileter. Her går det også fint å bruke fjellørret, ishavsrøye eller annen rød fisk. Men merk deg at hvis du bruker laksefilet eller sjøørret filet blir steketiden noe helt annet. Et tips med litt tykker fiskestykker er å alltid bruke steketermometer. Ved 55 grader er fisken stekt, men heller litt mot rå, altså perfekt!

Denne oppskriften er som nesten alltid til to, du trenger:

 • 2 stk røyefileter
 • salt og pepper
 • 1 ss olivenolje

Potetpuré

 • 400 gram skrelte poteter
 • 1 dl melk
 • 1/2 dl fløte
 • 50 gram smør
 • salt

Beurre blanc

 • 1 sjalottløk, finhakket
 • 1 dl hvitvin
 • 1/2 dl hvitvinseddik
 • 150 gram kaldt smør i terninger
 • salt
 • sitronsaft
 • 1 ss lodde- eller ørretrogn

Agurksalat:

 • 1/3 agurk, i strimler
 • 1/4 rødløk, i tynne skiver
 • 1/2 grønt syrlig eple, i små terninger
 • 1 neve rosenkål, i tynne skiver, det går helt fint med en annen type kål også.
 • 1 ss timian, finhakket
 • 2 ss eplecidereddik
 • 1 ss olivenolje
 • salt
 • sukker
 • 1 ss vann

Formvarm ovnen til 150 grader.  Kok potetene forsiktig til de er møre i vann. Varm opp melk, fløte og smør i en kjele. Sil av vannet på potetene og damp de tørre i kjelen. For en ekstra fin purè press de kokte potetene gjennom en sikt. Bruk en slikkepott for å presse poteten igjennom oppi fløtemelken. Rør godt og smak til med salt.

Kutt opp og bland sammen alle grønnsaken til agurksalaten. Rør sammen dressingen og vend den inn i salaten.

Til sausen freser du først løken blank i en kjele med en liten teskje av smøret. Tilsett eddik og vin. Kok inn til det bare er et par spiseskjeer væske igjen i kjelen. Nå skal smøret pisket inn i sausen. Da er det viktig at det ikke koker, da vil sausen mest sannsynlig skille seg. Pisk inn litt og litt over svak varme. Når alt smøret er pisket inn så smak til  med salt og sitronsaft. Rør inne en spiseskje rogn rett før servering.

Napp ut eventuelle bein i fisken, men behold skinnet på. Smør et stekebrett eller ildfast form inn med olivenolje. Legg på fisken og krydre med salt og pepper. Bak fisken i ovnen i ca 10 minutter til du klarer og løsne skinnet. Dra av skinnet og anrett på varm tallerken sammen med potetpuré og agurksalat. Hell til slutt saus over fisken.

dsc_0599dsc_0598