Dette er oksegryta over alle okegryter! Fantastisk langtidskokt kjøtt i en gryte proppfull av smak. Denne retten er basert på Julia Child sin oppskrift fra boken Mastering the art og French Cooking. Ja det stemmer, den fra filmen Julie og Julia, alle matromantikeres yndlingsfilm. Jeg får alltid lyst til å kaste meg på første fly til Frankrike, vandre fra bistro til bistro til det rett og slett ikke er rom for mer mat når jeg ser denne filmen. Løsningen kan da være å finne fram den største jerngryta du har, kjøpe inn noe god vin fra Côtes du Rhône eller Beaujolais, inviter venner eller familie, sett på filmmusikken fra Amélie så har du plutselig reist til Frankrike i din egen stue! Sist jeg hadde besøk av familien lagde jeg en kjempe gryte, planen var å ha rester til uka som kom. Slik ble det ikke, alt ble spist, for det er nemlig så godt.

Så finn fram jerngryta og sett igang, oppskriften er til 8 personer:

 • 200 gram hel bacon, i terninger
 • 2 kg oksekjøtt, jeg foretrekker høyrygg da dette kjøttet er naturlig marmorert med fett, noe som vil gi gryten en fantastisk smak
 • 2 stk gulrot
 • 1 løk
 • 1 persillerot
 • 2 ss tomatpuré
 • nøytral olje til steking
 • 3 stk laurbærblad
 • 1 ss hakket timian
 • 1 flaske rødvin, eller 6 dl til gryta og 1,5 dl til kokken.
 • ca 3 dl vann
 • salt og pepper

Garnityr:

 • 500 gram sjampinjong, de minste du finner, bruk for eksempel de fra first price.
 • 1 pose delikatesseløk
 • 3 dl oksekraft
 • 1 ts sukker
 • 3 ss smør
 • 1 ss hakket timian
 • 2 stk gulrot
 • 1 persillerot
 • 1 neve hakket persille

 

 

Forvarm ovnen til 170 grader. Start med å dele kjøttet i biter, i denne oksegryta er det godt med litt store biter ca. 3×3 cm. Kutt baconet i terninger. Del også en gulrot, en persillerot og en løk i litt grove skiver/terninger.

Start med å steke baconet i litt olje i en stor jerngryte.

dsc_0789

Når baconet har fått fin farge legger du det til siden. Brun kjøttstykkene litt og litt i baconfettet. Ha eventuelt i mer olje om det blir litt tørt. Når kjøttet er stekt legger du det til side.

dsc_0794

dsc_0799

Ha kjøttet og bacon tilbake i kjelen. Dryss over hvetemel og stek i en noen minutter, rør så alle bitene blir dekt av hvetemel. Tilsett tomatpuré og stek et minutt til. Nå er det tid for rødvinen og den fantastiske smaken og lukten som følger med. Hell over vin og rør godt i bunn av kjelen så du får med alle de gode smakene som har satt seg i bunn av gryta.

Ha i grønnsakene, noen kvaster hakket timian, og laurbærblad. Bruk en tesil til laurbærbladene hvis du har, da blir det super lett å ta de ut av gryta når den er ferdig.

Hell over vann, ca 3 dl, til kjøttet er så vidt dekt. Kok opp og sett gryta midt i stekeovnen med lokket på. Her skal den stå og kose seg i ca 3 timer.

Ta ut gryta når det har gått to og en halv time.

 

Ha i to gulrøtter til og en persillerot, grønnsakene fra begynnelsen har nå kokt inn og blitt mer en del av sausen. Jeg liker å tilsette litt nye grønnsaker så ikke alle er helt kokt i stykker. Sett gryta tilbake i ovnen. Skrell delikatesseløken og ha de i en stekepanne sammen med 3 dl oksekraft  og 1 ts sukker. Kok til all væsken er borte. Tilsett nå en til to ss smør og litt hakket timian. Rør rundt og stek til løken får en gyllen farge og karamelliserer seg på alle sider. Sett til siden. I en ny stekepanne steker du soppen i varm olje et par minutter. Her også tilsetter du en ss smør og steker videre til soppen har fått en fin bruning. La soppen være hel eller halv etter størrelse, grove store biter gjør seg best i denne gryten.

Ta gryta ut av ovnen på nytt etter enda en time. Skjenn etter om kjøttet er ferdig, smak til med salt og pepper. Fjern tesilen med laurbærbladene. Tilsett løken, soppen og en raus neve hakket persille.

dsc_0813

dsc_0814

Server rykende varm sammen med potetmos til de du er aller mest glad i, og de vil elske deg for alltid!

dsc_0819