DSC_1014

I Norge brukes geiter  stort sett kun til melkeproduksjon. Delvis fordi kunnskapen om geit og forespørselen er for lav, og delvis fordi vi aldri har fått mulighet til å kjøpe geitekjøtt i butikken. Mange geitebønner ser seg tvunget til å avlive bukkekillingene da disse ikke gir melk og dermed i følge «oss» er ubrukelige. Dette er så trist! Kjekjøtt er godt kjøtt og geita fortjener å bli servert på våre bord, både som festmat og hverdagsmat. Jeg har kjøpt kjekjøtt fra en Gård i vestfold som driver med kjøttproduksjon av kje, ikke melkeproduksjon, dette er altså ikke de samme bukkene som ellers ville blitt avlivet. Men jeg håper at disse bukkene etterhvert vil finne sin vei til de norske dagligvarene. Jeg kommer i alle fall til å lage mer mat av kje framover. Kjører du gjennom vestfold en gang er det verdt å kontakte denne gården; http://www.nedrebakstevoldgard.no , gårdsbutikken er åpen etter avtale. Lurt å ringe på forhånd, siden kjekjøtt er sesongvare har de ikke alltid alle stykningsdelene tilgjengelig. Sist jeg var innom var det for det meste karbonadedeig som var igjen. Derfor har jeg her laget små kjøttboller i en god fyldig paprikasaus.

Oppskriften er til 4 personer, du trenger:

Kjebollene:

 • 500 gram kjekjøttdeig, får du ikke tak i kje kan lam fint brukes
 • 1/2 dl melk
 • 1 egg
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 1/2 ts røkt paprika pulver
 • 1/4 ts sterk chili pulver
 • 1 ts tørka rosmarin
 • salt og pepper
 • 3 skiver loff eller halvgrovt brød

Paprikasaus:

 • 2 stk paprika
 • 3 stk tomat
 • 1 rødløk
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 ss tomatpuré
 • 2 ss aivar, kan sløyfes
 • 1 ts røkt paprika pulver
 • 1/2 ts sterk chilipulver
 • 1 ts honning
 • salt
 • 1 ts timian
 • 1/2 ts rosmarin
 • olivenolje
 • 3 4 dl grønnsakskraft

Byggrynsalat:

 • 1,5 dl ukokt byggryn
 • 1 avokado
 • 1/2 agurk
 • et par never grønnkål
 • 2 ss olivenolje
 • 1/2 lime
 • salt
 • en neve hakket persille
 • en liten neve hasselnøtter og gresskarkjerner eller solsikkekjerner

Ha kjekjøttdeigen eller lammekjøttdeigen i en kjøkkenmaskin sammen med salt. Bløtlegg brødet i melken. Elt inn saltet i ett minutt til deigen blir klissete. Ha i resten av ingrediensene og bland godt. Stek en prøvekake, juster eventuelt med salt, pepper og mer krydder.

DSC_0987

Del paprikaen og løken i båter, gjør det samme med tomatene men skrap bort frøene og innmaten med en skje. Strø over salt, pepper, timian og rosmarin. Legg noen hele fedd med hvitløk på brettet. Bak i ovnen på 250 grader i 30 minutter.

DSC_0997

Form små kjøttboller, brun de først i en stekepanne. Lager du ekstra mange kan du steke de ferdig i ovnen, eller trekk de ferdig i sausen i 5 minutter. Lager du en stor porsjon kan de ekstra bollene fint fryses ned til en annen middag.

Kok byggryn i rikelig med saltet vann i ca 20 minutter, sil av vannet og avkjøl. Ha grønnkålen i en bolle, bland sammen med litt olivenolje og salt. Kna oljen inn i kålen for å bryte ned litt av trevlene i kålen.

Bland sammen med byggryn, avokado i terninger, agurk i terninger og hakket persille. Bland inn litt olivenolje, saften av en halv lime og litt salt.

DSC_1005

Varm en liten jerngryte eller annen tykkbunnet gryte. Ha de stekte paprikabitene, løken og tomaten over i gryta. Skvis den bakte hvitløken ut av skallet, nå har hvitløken blitt deilig og myk med en mildere og søtere smak. Tilsett tomatpuré, aivar, paprikapulver og chilipulver i gryta. Stek et par minutter, hell over grønnsakskraft. Kok opp og la det småputre i 5 minutter, kjør til en jevn saus med stavmikseren. Smak til med salt og honning.

DSC_1002

Trekk kjøttbollene i sausen i fem minutter til de er gjennomkokt. Anrett på tallerken sammen med byggrynsalaten.  Stø over litt hakket hasselnøtter og gresskarkjerner.

DSC_1007

DSC_1015