DSC_1026

I høst tok latskapen meg så jeg lot de tre siste jordskokkplantene stå igjen i jorden. Da jeg skulle klargjøre min lille grønnsaksåker i helgen for en ny sesong, fant jeg til min store overraskelse haugevis med jordskokk fra i høst. Etter litt leting på det store internettet fant jeg ut at disse fint kan spises nå, selv etter en vinter med frost. Så de største knollene ble med meg inn, og de fineste små ble plantet i jorden igjen til en ny sesong.

IMG_0371

Jordskokk er en super grønnsak med en frisk og nøtteaktig smak. Knollene er saftige og sprø . De kan spises rå, kokes hele og brukes som potet, i supper og  pureer, råstekes eller bakes i ovn. Jordskokken har mange bra egenskaper, blant annet er den rik på jern og c-vitamin og inneholder stoffer som letter opptaket av kalsium og B-vitaminer. Noe som kan komme godt med etter en lang vinter. Den egner seg derimot ikke til langvarig lagring som andre rotgrønnsaker. Så hvis du dyrker den selv, ta kun opp det du trenger da den holder seg fint i jorden selv etter den første frosten har kommet.

Er det vanskelig å få tak i jordskokk der du bor kan du bruke sellerirot eller pastinakk i stedet. Jeg har laget dette til en vegitar rett, men den kan fint serveres som tilbehør til stekt kylling, fisk eller lam.

Oppskriften er til to personer:

Jordskokkpuré:

 • 25o gram jordskokk
 • 100 gram mandelpotet eller annen melen potet
 • 40 gram smør
 • 1/4 dl matfløte
 • salt
 • pepper
 • muskatnøtt
 • skall av 1/2 lime

Kikerter:

 • 1 boks kokte kikerter, fra go eco er favoritten
 • 1 ss olivenolje
 • 1/4 ts sterk chili pulver
 • 1 ts cumin
 • 2 ts paprikapulver
 • 1/2 ts røkt paprikapulver
 • 1 ts oregano

Gulrot og jordskokk:

 • 2 stk gulrot, i staver
 • et par never jordskokk i biter
 • 2 dl grønnsakskraft
 • 1 ts sukker
 • 1 ss smør
 • 2 ss hakket persille
 • 1/2 sitron, saften

Varm stekeovnen til 225 grader. Skyll kikertene godt i vann og rist godt av. Bland sammen med olivenolje og krydderne.

Spre kikertene utover et stekebrett med bakepapir og stek midt i ovnen i 20 minutter.

Skrell og kutt jorskokken i biter. Kok møre i lettsaltet vann. Smelt smøret og la det brune lett. Kjør til en fin puré sammen med det bruna smøret  og fløte med en stavmikser eller food-processor. Smak til med salt, muskat og revet limeskall.

Ha jordskokken og gulrøttene i en tykkbunnet stekepanne, tilsett grønnsakskraft og sukker. Kokk opp og la det koke til alt vannet har fordampa. Ha i smøret og la bitene brune et par minutter, bland inn hakket persille og press over saften av 1/2 sitron.

DSC_1019

Anrett jordskokkpuré sammen med kikertene og de stekte grønsakene. Dryss over litt maldonsalt og persille til slutt.

DSC_1029