DSC_1100

Få ting er bedre enn et godt stykke langtidstekt kjøtt servert rett på fjøla. Bog er ofte et kjøttstykke som havner i kverna eller brukt til grytekjøtt. Men det funker likså godt til helsteking i ovn. Det trenger bare litt ekstra tid og kjærlighet. Jeg ble selv overasket over hvor mørt og fantastiske godt denne kjebogen smakte etter godt og vel fem timer i ovnen. Trikset er lav varme over laaaaang tid. Hvem har tid til det tenker kanskje du? Men kjøttet klarer seg fint i ovnen alene i flere timer mens du går tur, stikker på kafé i byen, jobber i hagen eller ligger og later deg på sofaen.

Oppskriften er til fire personer, du trenger:

Kjebogen:

 • I stk bog ca 1,4 kg

Saltlake

 • 70 gram salt per liter vann
 • 2 ts sukker per liter vann
 • vann til å dekke bogen

Marinaden

 • 2 ss honning
 • 1 ts røkt paprikapulver
 • 1/2 sitron, saften og finrevet skall
 • 1 ss timian, hakket
 • 1/2 ts sterk chilipulver

Urtevaffel:

 • 3 egg
 • 4 dl hvetemel
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1 ts salt
 • 5 dl melk
 • 50 gram smør
 • 200 gram mandelpotet, raspet
 • 1,5 dl hakket mynte, basilikum og koriander

Rødvinsaus:

 • 1 bit selleri, i grove biter
 • 1 gulrot, i grove biter
 • 1 løk, delt i 8
 • 1 fedd hvitløk, knust
 • 1 ss tomaturé
 • 1/2 dl rødvinsedikk
 • 1 ts sukker
 • 3 dl rødvin
 • 4 dl kje- eller lammekraft
 • 1 ts hel pepper
 • noen kvaster timian
 • 2 laurbærblad
 • salt
 • 3 ss smør

Karamellisert løk og jordskokk:

 • 1 pose delikatesseløk
 • 200 gram jordskokk eller pastinakk, i grove biter
 • 3 dl okse-, grønnsak- eller lammekraft
 • 1/2 sitron, saften
 • 1 ts sukker
 • 3 ss smør
 • 1 ss hakket timian

Spiresalat:

 • 1 pakke spirer
 • 1 pakke cherrytomater, delt i to eller fire
 • 200 gram aspargesbønner eller bladspinat
 • enkel vinaigrette

 

Start forberedelsene dagen før ved å legge bogen i saltlake. Bland sammen salt, sukker og vann og hell over bogen til den er helt dekt av væske. Sett bogen kjølig til dagen etter. Ta ut bogen og legg den i nytt vann i en time. Ta ut kjøttet og tørk godt med litt kjøkkenpapir. Bland sammen ingrediensene til marinaden og gni godt inn i kjøttet. Stek først i forvarmet ovn på 250 grader i 20 minuttet. Ta ut formen, hell i 3 dl vann.

DSC_1072

Skru ned temperaturen til 100 grader. Stek videre på svak varme i 5 timer. Da blir kjøttet skikkelig mørt og godt. La det hvile tildekt 20 minutter for servering.

Finn fram en bit selleri, gulrot, løk og del i grove biter, knus et fedd med hvitløk. Varm litt olje i en tykkbunnet kjele og brun grønnsaksbitene godt. Ha i en ts sukker og la det karamellisere seg et par minutter. Tilsett tomatpuré og rør det inn før du tilsetter rødvinseddik.

DSC_1087

Kok inn til halvparten. Tilsett rødvinen og kok igjen inn til halvparten. Nå kan du tilsette kraft, timian, hel pepper og et par laurbærblad. La det stå og småputre til 1/3 av væsken har fordampet. Sil sausen og smak til med salt og pepper. Rør også inn stekesjyen fra kjebogen. Pisk inn to ss smør rett før servering.

DSC_1079

Finn fram ingrediensene til urtevaflene. Bland sammen hvetemel, bakepulver og salt. Pisk inn egg og melk til en jevn røre. Riv potetene på det groveste på et rivjern og finhakk urtene. Bland inn poteter, urter og smeltet smør i røren, la det svelle i minimum 30 minutter.

Ha jordskokken og løken i en tykkbunnet stekepanne, tilsett kraft og sukker. Kokk opp og la det koke til all væsken har fordampa. Ha i smøret og la bitene brune et par minutter, bland inn hakket timian og press over saften av 1/2 sitron.

DSC_1092

Skjer av endene på aspargesbønnene og damp de i lettsaltet vann i 2 minutter. Avkjøl raskt i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen, da bevares grønnfargen og sprøheten i bønnene. Bland sammen spirer, tomater, bønner og hakket mynte. Vend inn denne dressingen rett før servering.

DSC_1090

Stek urtevafflene i et godt smurt vaffeljern.

DSC_1094

Server kjøttet rett på fjøla, legg ved en skarp kniv så kan kjøttet skjæres opp ved bordet. Bruk en fjøl med rand så ikke kraften renner utover bordet. Et hyggelig, ujålete, røft og tøft måltid som passer perfekt til vennegjengen.

DSC_1114