Johoo nå er vi inne i den beste tiden! Flere og flere fantastiske norske råvarer finner sin vei til dagligvaren for hver uke som går. Få ting er bedre enn blomkål, nykål, nypoteter og jordbær rett fra bonden, for å neven noe av det vi kan nyte i ukene framover.

DSC_1352

Da jeg kom over blomkål i butikken i går, var det å gratinere den hel det første som poppa opp i hodet mitt. Sammen med sprøstekt spekeskinke, deilig ostesaus og gressløk fra hagen kan det ikke bli feil. I tillegg var jeg så heldig å få noen Dverg Kochin egg fra noen bekjente. Men du kan fint bruke vanlige hønseegg eller vaktelegg hvis du får tak i det.

Oppskriften er til to personer, du trenger:

Gratinert blomkål:

 • 1 stk blomkål
 • 20 gram smør
 • 20 gram hvetemel
 • 4 dl h-melk
 • salt, pepper og muskatnøtt
 • 50 gram revet ost
 • 3 ss hakket gressløk

Garnityr:

 • 90 gram spekeskinke, jeg har brukt westfalerskinke
 • 4 små, eller 2 store egg
 • hakket gressløk, gressløkblomst eller andre spiselige blomster
 • godt brød

Forvarm ovnen til 200 grader. Rens blomkålen, fjern bladene og stilken. Ta gjerne vare på disse hvis du skal koke grønnsakskraft, det vil gi en veldig god smak. Sett blomkålen i en ildfast form, risle litt olivenolje over og gni inn litt salt. Bak blomkålen midt i ovnen i 20 minutter.

Smelt smør i en kjele, ha i melet og la det svette i et par minutter minutt. Visp inn litt og litt av melken til du får en fin og tykk hvit saus. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt. La det småkoke i fem minutter. Ta kjelen av platen og rør inn revet ost og hakket gressløk.

DSC_1358

Legg spekeskinken utover et stekebrett med bakepair. Ta blomkålen ut av ovnen etter 20 minutter. Skru opp ovnen til 250 grader. Hell ostesausen over blomkålen, en del kommer til og renne utover formen. Sett blomkålen tilbake i ovnen sammen med spekeskinken. Blomkålen øverst i ovnen, spekeskinken nederst. Gratiner i 5-10 minutter. Følg med så det ikke blir brent. Kok eggene smilende, skrell og del i to.

Del blomkålen i to, anrett hver halve del på tallerken sammen med overskuddsausen, kokt egg, sprø skinke, hakket gressløk, blomster og godt brød. Perfekt sommermat!

DSC_1375