DSC_1459

Norske plommer på trær og i butikken er et av de sikreste høsttegnene. Jeg er ikke så heldig å ha et plommetre selv, men hver høst får jeg en pose eller to av naboen min på døra. Så denne gangen måtte det bli plommekompott, full av smak, en herlig nostalgisk dessert som aldri går av motet. Sammen med hjemmelaget vaniljekrem og rista gresskarkjerner blir det en fantastisk dessert på en regntung høstettermiddag.

Oppskriften er til fire personer, du trenger:

Plommekompott:

 • ca 15 stk plommer
 • 1/2 dl ripssaft eller solbærsirup
 • ca 200 gram sukker
 • 2 stk stjerneanis
 • 1 kanelstang
 • saft og skall av en lime
 • 1 ss maisenna
 • 2 ss vann

Vaniljekrem:

 • 2,5 dl H-melk
 • 2,5 dl fløte
 • 100 gram sukker
 • 1 ss maisenna
 • 1 vaniljestang
 • 4 stk eggeplommer

DSC_1447

Del plommene, fjern steinene og del plommene i fire.  Ha plommene i en kjele sammen med ripssaft, sukker, stjerneanis, kanelstang, saft og revet skall fra en lime. La det koke opp, skru ned temperaturen og la det småkoke i 10 minutter til plommene er møre.

DSC_1463

Rør en spiseskje maisenna ut i litt vann. Hell forsiktig blandingen i plommekompotten under omrøring. Gi et lite oppkok, hell kompotten over i en bolle og dekk den med et lokk eller en tallerken. La den stå i romtemperatur fram til servering, kompotten smaker best hvis den ikke er kjøleskapskald.

DSC_1464

Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha melken, fløte og vaniljen i en kjele. Kok forsiktig opp under stadig omrøring. Bland sammen eggeplommer, maisenna og sukker. Bland godt så det blir helt fritt for klumper.

DSC_1469

Når melken bobler hell litt av den over i eggeblandingen, rør fort sammen og hell den raskt tilbake. Sett kjelen tilbake på varmen og rør godt. Varm opp til kokepunktet og la det boble et par ganger. Hell vaniljekremen raskt over i en bolle. Dekk med plast og sett bollen rett til avkjøling i kjøleskapet.

DSC_1474

Rist et par never med gresskarkjerner i en tørr stekepanne et par minutter, rett før servering.

DSC_1413

Annrett plommekompotten sammen med en god skje vaniljekrem, strø over gresskarkjerner til slutt.

DSC_1501