DSC_1550

Nå er høsten her! Selv om jeg elsker sommeren med lange dager, bading, grilling og sykkelturer er det litt deilig når høsten først kommer, og været bare roper etter innekos med fantastiske norske råvarer som butikken er full av nå. I helgen valgte jeg å lage lammekjøttboller full av smak, servert i godt brød sammen med årets norske grønnsaker. Denne retten er supert til fredagskos, når du vil samle venner eller familie til en hyggelig søndagslunsj eller til en godbit til deg selv en lørdag du er alene hjemme og vil ha noe godt uten alt for mye styr. Hvis du ikke bruker alle kjøttbollene kan disse fint fryses ned til en senere middag. Som topping på en høst pizza sammen med kantareller for eksempel.

Oppskriften er til to personer, det blir nok litt mange kjøttboller men som sagt kan disse fryses ned eller legg et par ekstra på hver tallerken som man kan dyppe i dressingen og nyte i tillegg til sandwichen.

Kjøttbollene:

 • 400 gram lammekjøttdeig
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts tørket rosmarin
 • 1 fedd hvitløk
 • 1/2 ts kajennepepper
 • pepper
 • revet appelsinskall
 • 1 cm hakket ingefær
 • 1 ss hakket frisk mynte
 • 4 ss knust kavring, eller tørket gammelt brød
 • olje til steking

Tilbehør:

 • en stor eller to mindre baguetter
 • 1-2 rødbeter ca 200 gram
 • 2 stk gulrot
 • 2 ss olivenolje
 • salt og pepper
 • oregano

Chèvre dressing:

 • 1/2 pakke fersk chèvre fra haukeli
 • 3 ss yoghurt naturell
 • 1 sjalottløk
 • noen blader fersk mynte
 • kvernet pepper

Formvarm ovnen til 200 grader. Skrell og del gulrøttene og rødbetene i båter. Legg de hver for seg i en ildfast form, ha over litt olivenolje, oregano, salt og pepper. Vend det inn og bak grønnsakene på 200 grader i ca 30 minutter til grønnsakene er møre.

DSC_1522

Ha kjøttdeigen sammen med salt, krydderne, finhakket hvitløk, revet ingefær og appelsinskall. Kna deigen godt et par minutter.

DSC_1531

Tilsett ett egg og fire spiseskjeer brødkrom. Kna det godt inn i deigen. Stek en prøvekake, juster eventuelt med salt og andre krydder.

Er smaken bra kan du forme kjøttdeigen til små boller, stek på middels varme til de er gjennomstekt. Fukt hendene så blir det lettere å forme bollene.

DSC_1538

Finn fram en food-processor eller en blender og ha i chèvre, yoghurt naturell, 1 sjalottløk, noen blader mynte og litt pepper. Kjør til løken er finhakket og alt er godt blandet sammen. Finhakk noen sukkererter, du kan også bruke agurk, litt salat eller spirer hvis du har det liggende i kjøleskapet.

DSC_1549

Del brødet på midten, ikke skjer helt igjennom så brødet fortsatt henger sammen. Start med litt chèvre dressing, så gulrot og rødbeter, legg på lammebollene. Topp det hele med litt mer dressing, hakket sukkererter og noen mynte blader.

DSC_1568