DSC_1570

Høst er suppetid og tid for litt god gammeldags solid norsk husmannskost, denne klassiske ertesuppen er full av næring og smak. Jeg har valgt å bytte ut de gule ertene med kikerter for litt mer tyggemotstand og fylde. Kjøttet må koke lenge, men i retur får du en fantastisk smaksrik og næringsrik kraft. Når jeg først koker ertesuppe koker jeg en stor kjele og fryser ned resten til travle mandager, det er alltid supert å ha ferdig middag i fryseren.

Oppskriften er til ca 5 liter suppe, du trenger:

Kraft:

 • 2 stk røkte og lettsalta svineknoker, ca 800 gram stk.
 • 4 stk sjalottløk
 • 3-4 stk gulrot
 • 1 bit sellerirot
 • 2 knuste fedd hvitløk
 • en god kvast med timian stilker
 • 3 stk laurbærblad
 • 1 ts hel pepper
 • vann, ca 4 liter

Suppa:

 • 4 dl tørka kikerter, lagt i vann kvelden før, 6 dl hvis du vil bruke gule erter
 • 1 kg rotgrønnsaker i terninger; for eksempel gulrot, sellerirot, kålrot, persillerot
 • 1 purreløk
 • 2 ss hakket timian
 • pepper
 • 1 ts røkt paprikapulver
 • 1 dl eplejuice
 • hakket persille til servering

Legg ertene i bløt kvelden før du skal koke suppa.

Finn fram en stor kjele, og ha i svineknokene, grønnsakene i grove biter (skyll de godt, men du trenger ikke skrelle de), timian og persille, laurbærblad og hele pepperkorn. Dekk med vann og kok opp. Skum av, det vil si ta bort proteinskummet som samler seg på toppen. Skru ned varmen og la det småkoke til knokene er møre og kjøttet løsner lett fra beinet. Dette tar fra 2,5 time til 3 timer avhengig av størrelse.

DSC_1570

Legg knokene i en form og la de avkjøles litt. Sil av kraften.

DSC_1571

Sil og skyll ertene godt. Ha ertene i kraften sammen med eplejuice og hakket timian og kok opp og skum av på nytt. Tilsett litt mer vann hvis kraften er alt for salt, men husk at du får en del sødme fra rotgrønnsakene som kan stabilisere den salte smaken. La ertene småkoke i ca 30-40 minutter. Skrell og del alle grønnsakene i biter.

 

Skjær bort svoren og det meste av fettet på knokene, del kjøttet i terninger.

DSC_1577

Ha grønnsakene i sammen med ertene etter 30 minutter, kok videre i 15 minutter. Kjenn på konsistensen til ertene, er de ferdigkokte kan du ha opp i kjøttet og purren.

Anrett i dyp tallerken og stø over litt hakket persille. Server gjerne sammen med godt brød og smør.

DSC_1598