DSC_1941

En litt annen måte å lage aioli på som er veldig god og passer utmerket til fisk og skalldyr. For eksempel til dampa blåskjell, tomatisert fiskesuppe og grilla fisk og skalldyr.

Du trenger:

  • 70 gram kokt potet
  • 1 eggeplomme
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 knivspiss kajennepepper
  • 2 ss olivenolje
  • 1/2 dl nøytral olje
  • 1 fedd hvitløk
  • salt

Skrell og mos poteten bland godt sammen med eggeplomme, finhakket hvitløk, sennep og salt. Visper du for hånd så pisk inn litt og litt av oljen i en tynn stråle. Det er viktig at eggeplommen er godt romtemperert. Det er mye lettere å få til emulsjonene mellom eggeplommen og oljen når de har samme temperatur. Juster med noen dråper vann innimellom hvis du ser at blandingen blir for tykk.

Hvis du bruker stavmikser har du potetene, eggeplomme, hvitløk, sennep og salt i en høy tynn beholder som akkurat rommer stavmikserhodet. Mos sammen til en fin puré. Hell over all oljen. Start stavmikseren, men holdt hodet mott bunnen de første sekundene, trekk den så sakte oppover. Juster tykkelsen med vann og sitronsaft, smak til med salt og kajennepepper.

DSC_1938