DSC_1987

Januer er suppetid! Det er kaldt og surt ute, ribbefettet sitter fortsatt i kroppen og man får lyst på litt enklere og raske retter. Tomatsuppe har aldri vært en favoritt, men med ordentlige tomater, en god kraft i basen og litt varme krydder blir det faktisk veldig godt. Dropper du chilien og kajennepepper, legger til litt kokt maccaroni blir det i tilegg ganske så barnevennlig.

Oppskriften er til to personer, finn fram:

 • ca 500 gram klase-eller plommetomater
 • 2 stk sjalottløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 stilker stangselleri
 • 1/2 rød chili
 • 1 ss tomatpuré
 • 1 ss sukker
 • 1/2 ts oregano
 • 1/2 ts basilikum
 • 1/2 ts røkt paprikakrydder
 • 1/2 ts paprikakrydder
 • en knivspiss kajennepepper
 • 1/4 ts cumin
 • 5 dl grønnsak- eller kyllingkraft
 • 1/2 dl fløte
 • 2 egg
 • 1/2 avokado
 • 2 skiver brød

Sett stekeovnen på 250 grader varmluft.

Skyll tomatene godt og fjern det grønne stilkfestet, del i båter. Skyll stangsellerien og skjer i mindre biter, skrell sjalottløken og del den i båter. La hvitløken være hel men fjern frøene på chilien. Ha alt sammen over på et bakepapirkledd stekebrett og risle over et par spisekjeer olivenolje. Sett brettet midt i ovnen og stek i ca. 20 minutter. Følg med så det ikke blir brent, noen ovner er kraftigere enn andre.

DSC_1989

Ha alt sammen over i en tykkbunnet kjele sammen med krydderne, sukker og tomatpuré. Fres i et par minutter før du heller over kraften. La det koke i 10 minutter. Kjør til en fin puré med stavmikseren eller en kjøkkenmaskin. Ha i fløte og smak til med salt, pepper og eventuelt mer sukker.

DSC_2002

Mos en halv avokado sammen med litt salt og limesaft, smør utover to skiver med toast. Server suppen sammen med avokadotoast og bløtkokte egg.

DSC_2005