DSC_2172

Det har blitt litt lettere å få tak i verpehøne til matlaging igjen. Antaglighvis mye på grunn av innsatsen FBI gjorde for å redde høna for omlag et år siden. Det er viktig å ikke la dette gå i glemmeboken. Hvis vi skal fortsette å spise kjøtt kan vi ikke bare spiser filetene og de «finere» stykkene på dyra. Skal vi ha et mer bærekraftig samfunn kan vi ikke fortsette å kaste mat, til og med god næringsfull mat, fordi vi har blitt for late, kresne og prioriterer alt annet enn matlaging. Ja det tar litt tid å koke en høne! Men koker du flere sammtidig, får du masse fantastisk kraft og kjøtt til mange middager. Og selv om høna kanskje er litt gammal og traust, trenger ikke maten du lager av den være det! Denne fantastiske hønetacoen danker ut de fleste fredagstacoene lett! Brett opp ermene og kok den høna!

Oppskriften er til fire personer, du trenger:

 • 1 stk verpehøne
 • 3-4 stk gulrot
 • 1/4 sellerirot
 • 2 stk sjalottløk
 • 5 fedd hvitløk
 • 1 tommelfinger stor bit ingefær
 • 2 stjerneanis
 • 6 stk nellikspiker
 • 2 laurbærblad
 • 1 ts hel pepper
 • 1 ts hele cuminfrø
 • 1 ts korianderfrø
 • salt
 • persille
 • 4  liter vann

Spicy Guacamole:

 • 1- 2 stk avokado
 • 1/2 lime
 • 1ss hakket jalapeno
 • 1 ss hakket koriander
 • 6 stk cherytomat
 • 2 ss rødløk
 • klype kajennepepper
 • salt

Appelsin- og paprikasalsa:

 • 1/2 paprika
 • 1 appelsin
 • 1/2 agurk
 • 2 ss hakket vårløk
 • 1/2 chili uten frø
 • salt
 • 1 ss olivenoolje

Høna steg 2:

 • 1 ts paprika
 • 1/2 ts røkt paprika
 • 1 ts oregano
 • 1 ts cumin
 • 1/4 ts chilipulver
 • 1 fedd hvitløk
 • 1/2 rødløk
 • 2 dl kraft
 • 1 ss honning
 • hønekjøttet i strimler
 • olje

Start med å koke høna. Dette tar noen timer, men når du først har satt høna på kok klarer den seg selv og du kan gjøre noe hyggelig i mens. Skyll grønnsakene godt, du trenger ikke å skrelle de. Del i grove biter og ha i en stor gryte sammen med høna, krydderne og vann. Kok gjerne flere samtidig, men pass på at kjelen er stor nok. Kok opp og fjern skummet som samler seg på på toppen. Skru ned varmen og la det småputre under lokk i  tre timer.

 

DSC_2127

Del avokadoen i to, bruk en skje til å få ut avokadokjøttet. Mos det i en bolle med en gaffel, litt klumper er godt. Bland inn saften fra en lime så ikke avokadoen blir brun. Finhakk koriander, rødløk og jalapeno. Del cherrytomatene i små terninger og bland sammen alt. Smak til med kajennepepper, salt og limesaft. Legg avokadostenen i guacamolen og sett den kaldt til servering.

Skjer ut filetene på appelsinen, del agurken og paprikaen i små terninger. Finhakk vårløk og chili. Bland alt sammen, ha i 1 ss olivenolje og litt salt.

 

Løft høna ut av kraften og sil kraften. Rens kjøttet for skinn, bein og urenheter. Bland sammen krydderne og skjer rødløken i tynne skiver.

 

Varm litt olje i en stekepanne og ha i hønekjøttet og rødløken. Stekpå høy varme i noen minutter til løken begynner å få litt farge. Ha over krydderne og stek et par minutter til. Hell over kraften rør inn honningen. Skru ned varmen og la det småputre til nesten all væsken har fordampet.

DSC_2164

Server sammen med tortillalefser, bruk gjerne du små restaurant stil lefsene, guacamole, salsa og litt ekstra hakket koriander.

DSC_2168