DSC_2300

Lam kan brukes til så mye mer enn det klassiske stekte lammelåret (noe som selvfølgelig også smaker fantastisk). De siste årene har det kommet flere og flere lammeprodusenter i Norge, noe som har ført til et overskudd av kjøtt fra lam og sau i Norge. Så gå forbi den «vanlige» pakka med kjøttdeig i butikken, plukk heller med deg en pakke lammekjøttdeig og lag disse små delikate lammekjøttboller i fantastisk fløtesaus med knasende sprø aspargesbønner. Mange adjektiver, men så godt var det faktisk!

Oppskriften er til tre personer, du trenger:

Kjøttbollene:

 • 400 gram lammekjøttdeig
 • 1 ts salt
 • 2 ss hakket rosmarin
 • 1 fedd hvitløk
 • 1/2 ts kajennepepper
 • 1/4 ts pepper
 • 1 ts hakket fersk ingefær
 • 1/2 ts muskatnøtt
 • 4 ss knust kavring, eller tørket gammelt brød
 • 1 egg
 • olje til steking

Fløtesaus:

 • 3 dl lamme- eller oksekraft
 • 1 dl fløte
 • 2 ts tyttebærsyltetøy
 • hakket rosmarin
 • salt og pepper
 • 1/2 ss maisenna i litt vann

Tilbehør:

 • 300 gram aspargesbønner
 • 1 finhakket sjalottløk
 • noen never cherrytomater
 • sitron
 • olivenolje
 • tyttebærsyltetøy

Ha kjøttdeigen i en bolle sammen med salt, krydderne, brødsmuler, egg og finhakket hvitløk, ingefær og sjalottløk. Kna deigen godt. Form og stek en prøvekake, smak og juster eventuelt med mer salt og krydder. Form deigen til små runde boller.

DSC_2272

Stek lammebollene på middels varme til de får en fin gyllen farge på alle sidene.

DSC_2279

Løft lammebollene ut av pannen. Ha i 4 dl lam- eller oksekraft, 1 dl fløte og 3 ts tyttebærsyltetøy. La det småputre i 10 minutter. Smak til med salt og pepper, ha i kjøttbollene og la det trekke i 5 minutter. Jevn sausen med litt maisenna rørt ut i vann, forsiktig med mengden så ikke sausen blir for tykk.

DSC_2285

Kok opp rikelig med vann, kutt endene av aspargesbønne og kok de i 3-4 minutter. Finhakk 1 sjalottløk og del et par never cherrytomater i to. Sil vannet av aspargesbønnen og ha de tilbake i kjelen sammen med 1 ss olivenolje, sjalottløk og tomatene. Fres i et par minutter, skvis over litt sitron og dryss over litt salt.

DSC_2291

 

Server kjøttbollene sammen med bønnene, kokte poteter og tyttebærsyltetøy.

DSC_2295