DSC_0078

 

Risotto kan være så fantastisk godt, eller så veldig veldig feil. Hvis du først mestrer grunnoppsriften på risotto er det kun din egen fantasi som setter begrensinger for tilbehør. Trikset, som for så mye, er og ikke overkoke. Risen skal være «al dente», altså lett tyggemostand, og den skal ha en lett flytende kremaktig konsistens, ikke grøtkonsistens. Nå på høsten er det jo ganske naturlig med risotto med sopp og andre høstlige ingredienser. Men da jeg var på butikken var det en grønn risotto med erter og rosenkål som frista mest. Du kan fint bytte ut ertene med fersk eller tørket sopp.

Oppskritfern er til to personer, du trenger:

 • 100 gram risottoris
 • 5 dl kraft, grønnsak eller kylling
 • 200 gram frosne grønne erter
 • 1/4 løk, eller 2 sjalottløk
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ss eplesidereddik
 • 1/2 dl eplejuice
 • 2 ss olivenolje
 • 2 ss revet parmasan
 • 2 ss smør
 • ca 150 gram ishavsrøye per pers, du kan fint bruke laks eller ørret i stedet
 • 1/2 pose rosenkål

 

Rens rosenkålen og del den i fire eller to, avhengig av størrelse. Finhakk løk og hvitløk. Bruk en vid kjele, varm et par ss olivenolje, fres løken og hvitløken over middels varme. Løken skal ikke bli brun. Tilsett risen og fres videre et par minutter til risen blir blank. Hell i eplejuicen og eddike, rør til det meste av væsken har trukket inn i risen. Spe med kraft, ca en dl om gangen, under omrøring. Spe på nytt når det meste av væsken har trukket inn i risen. Det tar 16-18 minutter til tisen er «al dente».

DSC_0061

Kok ertene i et par minutter i lettsaltet vann. Hell av vannet og mos ertene lett med en gaffel. Bland ertene i risottoen mot slutten av koketiden.

DSC_0066

Del fisken i porsjonstykker og gni de inn med salt og pepper.

DSC_0063

Varm litt olivenolje i en tykkbunnet stekepanne på litt over middels varme. Legg i fisken med skinnsiden ned, skru ned til middels varme og stek i fire minutter. Legg i en klatt med smør, snu fisken og stek videre i et minutt.

DSC_0072

Stek rosenkålen sammen med litt hakket løk, til den får en fin og gyllen farge.

Rør inn parmasan og smør i risottoen, server med en gang sammen med rosenkålen og fisken. Dryss til slutt over litt parmasan og olivenolje.

DSC_0073

DSC_0080