Hjemmelaget blomkålsuppe er rask, sunn og topp hverdagsmat. Ikke alle kjøttfrie middager må være like kompliserte. Kjempegodt sammen med sprøstekte krutonger og smørdampet grønnkål. Fin anledning til å bli kvitt det litt tørre brødet innerst i brødboksen.

Oppskriften er til to personer, du trenger:

 • 1 hel blomkål
 • 2 stk sjalottløk
 • 5 dl kylling eller grønnsakskraft
 • 1 dl fløte eller vegetabilsk fløte
 • salt og muskatnøtt
 • 2 never strimlet grønnkål
 • 1 dl vann
 • 1 ss smør
 • 2-3 skiver brød
 • 2 ss olivenolje
 • flaksalt
 • 1/2 fedd hvitløk
 • 1/2 ts tørket eller fersk hakket timian

Forvarm ovnen til 200 grader, over- og undervarme. Rens og kutt blomkålen i buketter, ta med stilken og de innerste bladene også. Legg til side et par never fine små blomkålbuketter. Skrell og finhakk sjalottløken.

Ha litt olje i en tykkbunnet kjele, stek løken til den blir blank. Ha i blomkålbukettene og kraft. Kok opp og kok blomkålen mør. Kjør suppen med en stavmikser til den er helt fri for klumper. Ha i fløte og smak til med salt og muskatnøtt.

Bland olje, salt, finhakket hvitløk og timian i en bolle. Kutt brødet i terninger og vend inn i oljeblanding. Stek midt i ovnen til de er sprø og gyldne, 10-15 minutter. Følg med så de ikke blir overstekt.

Ha de små blomkålbukettene i en panne eller vid kjele sammen med en dl vann og en ss smør. Kok på middels varme til halvparten av vannet har fordampet, tilsett grønnkålen og kok videre til alt vannet har fordampet. Strø over litt flaksalt.

Øs opp suppen i suppeskåler, topp med blomkål- og grønnkålblandingen og krutongene. Ringle gjerne over litt olivenolje før servering.