Tenker du å spise mer plantebasert? Bytt ut risen med perlespelt eller hele byggryn. Perlespelt inneholder hele 12 gram protein per 100 gram, mens byggryn inneholder rundt 9 gram i tillegg til masse kostfiber, vitaminer og mineraler kroppen trenger. I tillegg så smaker det kjempe godt, gir deg mer å tygge på og lengre metthetsfølelse. Vinn vinn situasjon her altså.

Får du ikke tak i perlespelt kan du fint bruke hele byggryn.

Oppskriften er til to personer, du trenger

 • 150 gram perlespelt, bløtlegg minst 4 timer eller dagen før i vann
 • 1 sjalottløk, finhaket
 • 2 dl hvitvin
 • 6 dl grønnsakskraft
 • 2 never østerssopp
 • olivenolje
 • litt spirer/mikrogrønt jeg brukte reddikspirer

Persillerot:

 • 2-4 stk persillerot, avhengig av størrelse
 • 2 ss rødvinseddik
 • 1 ss akasiehonning
 • 3 ss olivenolje
 • salt
 • pepper
 • timian

Server sammen med Sylta rødkål NB! lag gjerne dagen før den skal spises.

Persillerot er en fantastiks grønnsak, med masse deilig sødme som kommer fram når man baker den litt hardt i ovnen. Sett ovnen på 225 grader over- og undervarme. Skrell og del persilleroten på langs. Bland sammen eddik, honning, olje, salt og pepper. Ha persilleroten i en ildfast form, hell over dressingen og bland godt. Legg over noen kvaster fersk timian. Bak i ovnen i ca 30 minutter, avhengig av ovn. Følg med så ikke røttene blir svidd.

Finhakk sjalottløken, ha litt olivenolje i en tykkbunnet panne og stek til løken blir blank. Ha i speltkornene og 2 dl hvitvin. Kok til nesten all vinen har fordampet. Øs over litt og litt grønnsakskraft, kok inn og øs over mer. Akkurat som du lager risotto, men siden dette er helkorn er koketiden noe lenger ca. 30 minutter på lav varme.

Riv østerssoppen i mindre biter, stek i varm panne med litt olivenolje og smør. Bland inn i perlespelten mot slutten av koketiden. Du skal få en kremaktig tyktflytende konsistens som risotto, med perlespelt som fortsatt har litt tyggemotstand. Rør inn 1 ss smør helt til slutt. Hvis du vil ha en vegansk versjon kan du bytte ut smøret med for eksempel havrefløte eller litt olivenolje rett og slett.

Server spelt risottoen sammen med bakt persillerot, sylta rødkål og mikrogrønt/spirer. Risle over litt olivenolje til slutt.