I fjor som tidligere klarte jeg ikke å ta opp all jordkokken i hagen før frosten kom. Men det gjør jo ingenting, den kan fint brukes på våren når snøen har smeltet og jorden er frostfri igjen.

I Norge brukte vi jordskokk til matlaging lenge før poteten kom til landet. Jorsdkokk har mange av de samme bruksområdene som potet men inneholder ikke stivelse. De regnes dermed som en grønnsak, og kan dermed regnes som én av fem om dagen, fantastisk med andre ord.

De har en søtlig, nøtteaktig smak som blir kjempe godt i suppe, puré, grateng eller bakt i ovn med smør. Man får kjøpt jordskokk på de fleste store dagligvareforretninger. Så da har du ingen unnskyldning for å ikke prøve dette med andre ord!

Oppskriften er til to personer, du trenger:

  • 500 gram jordskokk
  • 2 dl fløte
  • 1/4 ts muskatnøtt
  • 1 ts sitronskall, hakket
  • ca 20 gram parmesan
  • 2 ss hakket løpstikke, du kan fint bruke bladpersille hvis du ikke får tak i løpstikke
  • salt og pepper

Vask og skrubb jordskokken godt, skjer bort eventuelle stygge flekker.

Del jordskokken i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin. Hvis du ikke har mandolin, vær nøyaktig når du deler jordskokken så du får jevn tykkelse på skivene.

Ha jordskokk, fløte, sitronskall og revet muskat i en kjele. Kok opp og la det småputre i 15 minutter. Smak til med salt, pepper og muskat. Forvarm ovnen til 200 grader under- og overvarme.

Finhakk løpstikken (persille) sammen med permesan.

Ha jordskokken over i en ildfast form, strø over parmesan og løpstikke. Gratiner midt i ovnen i 15 minutter, sett formen opp et hakk og gratiner videre i 5-8 minutter til du får en fint gyllenbrun overflate. Pass på så det ikke brenner seg.

Server gjerne sammen med en grønn salat med enkel vinagrette og noen kvalitetspølser. Passer også perfekt til all type grillmat.