Jeg må innrømme at det har hendt jeg har brukt hønsekraft når jeg lager vegetarretter. Dette fordi jeg ikke har klart å lage god nok grønnsakskraft, jeg føler alltid den blir enten litt for søt eller bitter. Men nå er koden knekt, herifra og ut blir det rein grønnsakskraft på mine kjøttfrie dager.

Til ca 3 liter kraft trenger du:

 • 2 stk løk
 • 1 hel hvitløk
 • 2 stk gulrot
 • 1/4 sellerirot
 • 2 stenger stangselleri
 • et par håndfulle aromasjampignon
 • 1/2 ss hel pepper
 • 1 ts nellikspiker
 • 3 stk larbærblad
 • 2 stk stjerneanis
 • ca 3 liter vann
 • 1 ss eple- eller hvitvinseddik
 • diverse grønnsaksrester og urterester hvis du har

Jeg har som regel en pose liggende i fryseren med grønnsaksrester og avskjer som jeg fyller opp etterhvert som jeg lager mat. Tidligere har jeg laget kraft kun av disse restene og avskjeret. Problemet med dette er at kraften fort kan bli litt bitter dersom du kun bruker avskjer og skall. Derfor har jeg begynt å bruke hele grønnsaker og litt sopp når jeg koker grønnsakskraft. Restene fra fryseren blir selvfølgelig også brukt.

Start med å skylle alle grønnsakene, det er viktig at de blir helt fri for jordrester. Det er vanlig å kutte grønnsaker til kraft i veldig grove biter. Men jeg liker og kutte de i mindre terninger, jeg er ganske så sikker på at du får en bedre og mer smaksrik kraft hvis du gjør dette. Del en hel hvitløk i to og soppen i skiver.

Varm opp litt olje i en passe stor kjele, fres grønnsakene i middels varme i ca 5 minutter til løken blir blank. Til en klar grønnsakskraft vil vi stoppe før grønnsakene får farge.

Tilsett eventuelle grønnsaksrester du måtte ha, salt, krydder og dekk med kaldt vann. Kok opp, skum av og la putre på lav varme i 45-60 minutter. Sil av, hell på mindre beholdere og avkjøl helt før du setter kraften i kjøleskap eller fryser. Merk alltid beholdere med dato og navn, det er ikke så lett å se eller lukte forskjell på kraft når den er fryst.