Hønsekraft er magisk kraft, proppfull av smak og næring. Du kan bruke hel høne, kylling eller kyllingskrog. Ta vare på kjøttet etter kraftkoking. Frys det ned eller bruk det med en gang i salater, suppe eller gryter.

Til ca 6 liter kraft trenger du:

 • 2 stk høne eller fire kyllingskrog
 • 2 stk løk
 • 2-4 gulrot
 • 1 hel hvitløk
 • 1/2 purre
 • 1 bit ca 10 gram ingefær
 • 1/4 selleri
 • 2 stenger stangselleri
 • 1 ss hel pepper
 • 1/2 ss nellikspiker
 • 3 hele stjerneanis
 • 1/2 ss fenikkelfrø
 • 4 stk laurbærblad
 • salt
 • diverse urterester hvis du har (for eksempel timian, persille, salvie)
 • ca 6 liter vann

Skyll grønnsakene godt, del i grove biter. Del gjerne høna/kyllingen i mindre deler (lår, vinge og bryst med skrog).

Ha grønnsaker, høne, krydderne og salt i en passe stor kjele. Hell over vann og kok opp. Skum av skummet som havner på overflaten flere ganger underveis for en klarere kraft. Sku ned varmen og la kraften småputre i 4 – 6 timer.

Sil gjennom en finmasket sil, hell over på mindre beholdere og avkjøl. Merk med dato og innhold før du fryser ned. Ønsker du en mer konsentrert kraft kan du koke og redusere kraften ytterliger etter at bein og grønnsaker er silt av. Redusert kraft er et fantastisk utganspunkt for sauser, til suppe og gryter kan kraften godt være som den er.