Det finnes mange myter som er sanne her i verden, men at sauser, super og gryter blir mye bedre med skikkelig kraft er ikke en av de. En enkel suppe kan bli løfta opp på et helt nytt nivå, sauser kan bli en smaksopplevelse av en annen verden og din neste risotto kommer til å bli helt fantastisk. At koking av kraft er komplisert er en annen myte som heller ikke stemmer. Har du gulrot, sellerirot og/eller stangselleri, løk, purre kommer du veldig langt. Da kan du lett koke en grønnsakskraft som kan brukes til det meste, eller tilsette kraftbein fra ønsket dyr.

Grunnoppskrift til alle typer kraft jeg koker er:

  • Gulrot
  • Sellerirot og/eller stangselleri
  • Løk
  • Purreløk
  • Hvitløk
  • Hel pepper
  • Laubærblad
  • Stjerneanis
  • Nellikspiker
  • Salt

Til grønnsakskraft like jeg også å bruke aromasopp for litt ekstra umami. I kyllingkraft har jeg ofte i noen skiver fersk ingefær og fenikkelfrø.

Skal du lage mørk kraft må alle bein og grønnsaker brunes, i tillegg bruker jeg tomatpuré, litt sukker og balsamiko- eller rødvinseddik.

Når du først starter å koke kraft er det ingen vei tilbake. Mat med buljongterninger kommer aldir til å kunne måle seg. Det kommer også til å bli en vanesak, jeg har for eksempel alltid en pose eller boks i fryseren som jeg fyller opp med grønnsaksavskjær til neste gang jeg skal koke kraft.

Trykk deg inn på den kraften du har behov for og kok i vei: