Mørk oksekraft er utganspunkt for utallige sauser, supper og gryter. Det er ikke så komplisert som de fleste tror, og innsatsen du legger ned for du tilbake mange ganger med fantastisk smak i dine fremtidige kokkeleringsprosjekter.

Det tar litt tid å koke kraft. En oksekraft kan godt koke i over 12 timer. På jobb koker vi den over natten. Hjemme koker jeg oksekraften fra 6-8 timer. Men selv om den skal koke lenge er ikke arbeidstiden så lang. Man trenger jo ikke se på at den koker. I mellomtiden kan du drikke kaffe, trene, sove, se på serie eller bare nyte livet på den måten du foretrekker. Og hele tiden er det magi på gang hjemme på kjøkkenet.

Til ca 4 liter oksekraft trenger du:

 • 1-1,5 kg kraftbein
 • 2 gulrot
 • 2 løk
 • 1/4 sellerirot
 • 2 stenger stangselleri
 • 1/2 purre
 • 1 hel hvitløk
 • 2 ss tomatpuré
 • 1/2 dl balsamiko- eller rødvinseddik
 • 1 ts sukker
 • 3 stk laurbærblad
 • 1 ss hel pepper
 • 1 ss nellikspsiker
 • 3 stk stjerneanis
 • friske urter hvis du har
 • salt
 • ca 4 liter vann

Forvarm ovnen til 250 grader over og undervarme. Legg kraftbeina i en ildfast form, stek i 10-20 minutter, vend litt på beina underveis. Beine skal bli godt brune men ikke brent. Skyll alle grønnsakene godt og del de i grøve biter.

Varm litt olje i en tykkbunnet gryte, gjerne en jerngryte. Brun grønnsakene, dryss over en ts sukker for ekstra karamelisering. Rør inn tomatpuré, ha kraftbeien i kjelen sammen med eddiken. Bruk gjerne litt rødvinsrester hvis du har.

Dekk med kaldt vann, tilsett krydderne, salt og kok langsomt opp. Skru ned varmen og la det trekke i minimum 6-8 timer. For en klarere kraft, skum av skummet som samler seg på overfalten underveis.

Sil gjennom en finmasket sil, hell over på mindre beholdere og avkjøl. Merk med dato og innhold før du fryser ned. Ønsker du en mer konsentrert kraft kan du koke og redusere kraften ytterliger etter at bein og grønnsaker er silt av. Redusert kraft er et fantastisk utganspunkt for sauser, til suppe og gryter kan kraften godt være som den er.

Ønsker du en lys oksekraft bruker du de samme ingrediensene minus tomatpuré, rødvin og sukker. Ha alle ingrediensene i en kjele uten bruning. Følg resten av fremgangsmåte.