Ceviche er en måte å tilberede fisk på uten å koke den. Syren i sitronen og limen reagerer med proteinene i fisken slik at de koagulerer, på den måten får fisken faktisk en konsistens tilnærmet lik kokt. Dette er en perfekt rett en lat sommerettermiddag, som en smårett eller som starten på et større måltid.

Rå fisk nei huff av meg tenker du, men denne retten har faktisk vunnet over mang en skeptikere til råhetens side. Man får ikke rå fisk følelsene i det hele tatt, jeg lover! Ceviche er på den måten ikke en oppskrift men en måte å tilberede fisk på, du kan smaksette cevichen slik du selv måtte ønske. Her har jeg valgt å putte mango, chili og koriander i hovedrollen sammen med fisken.

Fisk som skal spises rå må være så fersk som mulig. I tillegg så anbefales det at fisken fryses til minimum -20 grader i 24 timer. Siden mange av oss ikke har slike fryserer hvor dette er mulig, kan man slippe unna dette punktet ved å bruke fisk som kan spises rå, som for eksempel Frøya sashimi laks.

Som en forrett til fire personer trenge du:

 • 200 gram laks
 • 1/2 mango
 • 3 stk vårløk
 • 1/2 rød chili
 • 1 lime, skall og saft
 • 1/2 sitron
 • 1 potte koriander
 • 0,25 dl olivenolje, av den gode typen
 • 1/2 ts salt
 • 1/2 ts sukker
 • nacho chips

Skjær fisken i 1 x 1 cm store terninger. Rør sammen limesaft, revet limeskall, sitronsaft, salt, sukker og olivenolje. Bland marinaden sammen med fisken, sett det kaldt i kjøleskapet i minst en time.

Finsnitt chili, uten frøene, og vårløk. Kutt mangoen i små biter, litt mindre biter enn fisken. Hakk korianderen, spar noen blader til pynt.

Bland alle ingrediensene sammen og smak til med kvernet salt.

Server gjerne retten med salte nacho chips for å tilføre den ekstra krønsjen den fortjener.