Ribba er et fantastisk stykke kjøtt når det blir behandlet på riktig måte. Det nytter ikke å ha dårlig tid når du skal tilberede ribbe. Den krever god tid og masse kjærlighet, tilbake får du et fantastiske stykke saftig og mørt kjøtt. For meg er den klassiske ribba reservert til julaften. Som kokk kan man fort bli lei julematen allerede for jula begynner, men lager man ribbe med en liten tvist kan gleden vare litt lengre. Porchetta er egentlig ribberull på norsk, men det høres litt finere ut når man sier det på italiensk. Jeg tilbereder porchettaen delvis som jeg tilbereder ribba til jul, så forberedelsene starter dagen før med saltlake, dette er veldig viktig for å få et saftig resultat med fantastisk sprø svor. 

Steg 1

  • 2-3 kg tynnribbe 
  • 100 gram salt per liter vann
  • 2 ts sukker per liter vann
  • vann til å dekke ribba

Start et døgn før du skal begynne å steke ribba.
Ideelt sett snitter du svoren i tynne striper på tvers, ca. 1 cm mellomrom, men da de fleste ribber i norge kommer ferdig rutet opp blir det slik denne gangen. Gjør klar en saltlake, mål opp vann og vei saltet. 1 dl salt kan være en god del enn 100 gram. Legg ribba i saltlaken, dekk til med plast og la det stå i kjøleskapet i ett døgn. Bløtlegg også tranbærene i vann kvelden før. 

Steg 2

  • 1 neve nøtter, gjerne en blanding av valnøtter og hasselnøtter
  • 1 neve tørka tranebær, bløtlagt dagen før
  • ca 8 blader salvie, eller bladpersille
  • 1 ss dijonsennep
  • pepper

Et par timer, eller eventuelt kvelden før du skal steke ribba, tar du den ut av saltlaken. Skyll ribba godt og vann den ut en time. Gni den inn med grovkvernet pepper. Ha tranebær, sennep, nøttene og salvie i en kjøkkenmaskin, kjør sammen fort til en grovhakket masse. 

Legg ribba med svorsiden ned på en fjøl, smør nøtteblandingen ut over ribba. Rull ribba stramt sammen og bind den opp med hyssing. 

Legg porchettaen på en rist over et stekebrett og hell i et par liter vann.
Dekk hele brettet med aluminiumsfolie og sett den i oven på 180 grader (over og undervae) i 45 minutter.

Ta ut ribberullen, skru ovnen ned til 120 grader, over- og undervarme, ikke varmluft. Stek ribba på lav varme i ca 6 timer, sjekk gjerne kjernetemperaturen. Ligger den på rundt 80 grader er ribba klar for neste steg. 

Skru ovnen opp til 250-275 grader, dette er litt avhengig av ovnen din, på min var det nok med 250 grader. Sett deg godt til rette å se magien utfolde seg fremfor dine øyne. Den slappe bleike svoren vil nå poppe som popkorn i ovnen din og blir til fantastisk sprø og luftig baconsvor. Snu ribberullen underveis så den delen som vender inn i ovnen nå vender ut. 

 Etter ca. 20 minutter vil det meste av svoren være ferdigpoppet. Følg nøye med så den ikke svir seg. 

Ta ribba ut av ovnen og la den hvile i minimum 30 minutter. Ikke dekk den til, da vil svoren fortsatt holde seg sprø når du varmer den lett opp igjen i ovnen rett før servering.

Server gjerne sammen med rødkålsalat, stekte poteter og rødvinsaus.