Det er ingen hemmelighet at ordentlig god bolognese trenger lang til og masse kjærlighet. Denne herligheten skal stå i ovnen i mange timer. Det fine med det er at du trenger ikke henge på kjøkkenet hele dagen. Jeg var for eksempel ute på en lengre sykkeltur mens middagen sto og godgjøre seg i ovnene. Denne oppskriften følger også med en advarsel om overspising. Dette blir så godt at det er vanskelig å slutte. Beregne minst en time i fosterstilling på sofaen i etterkant.

Bolognese:

 • 700 gram høyrygg
 • 300 gram gulrøtter
 • 150 gram stangselleri
 • 1 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 1/2 chili
 • 130 gram bacon
 • 600 gram bokstomat
 • 4 ss tomatpuré
 • 2 dl rødvin
 • 1 ss tørket merian
 • 1/2 ss tørket timian
 • 1/2 ss paprikapulver
 • 1/2 ts røkt paprika
 • 4 laurbærblad
 • 3 dl vann
 • pepper
 • salt og sukker
 • 3 ss hvetemel

Bechamel:

 • 40 gram hvetemel
 • 40 gram smør
 • 5 dl melk
 • ca 150 gram revet ost for eksempel Jarsberg, Edamer, Gruyère eller den osten du liker best. 100 gram i sausen og ca 50 gram til toppen.
 • salt og pepper
 • muskatnøtt

Formvarm ovnen på 150 grader over- og undervarme. Del kjøttet i ca 40 grams store biter, finhakk chili og hvitløk. Kutt løk, resten av grønnsakene og bacon i små terninger.

Bland 3 ss hvetemel sammen med litt salt og pepper. Vend kjøttbitene så alle sidene blir dekt av hvetemel. Dunk forsiktig av overflødig mel.

Varm litt nøytral olje i en stor tykkbunnet gryte. Stek løk og grønnsaker i noen minutter til løken blir blank. Ta ut grønnsakene og sett til siden. Stek baconet og sett til siden. Brun kjøttbitene i flere omganger i baconfettet. Ikke ha for mye kjøtt i gryta, da vil kjøttet bli kokt ikke stekt.

Når alt kjøttet har fått en fin bruning ha det tilbake i gryta sammen med tomatpuré og krydderne. Stek i et par minutter for å frigi aromaene i krydderne.

Ha grønnsakene og baconet tilbake i gryta, tilsett rødvinen og gi det ett oppkok. Rør godt i bunn av gryta så du får meg deg alle de deilige smakene som har blitt fastbrent. Hell over hakkede tomatene og vann. Tilsett ca 1 ts salt og 1 ts sukker. Rør sammen, gi ett nytt oppkok før du setter på lokk og putter hele gryta inn i forvarmet ovn. Her skal gryta stå og kose seg i 5-6 timer. Du vil få en helt fantastisk fyldig kjøttsaus. Kjøttet er ferdig når du kan dra det fra hverandre med en gaffel lett som en plett.

Lag bechamelsausen når kjøttet nærmer seg ferdig. Smelt smør i en kjele og rør inn hvetemelet.

Spe med melken litt etter litt. Rør kraftig mellom hver gang så du får en fin og glatt saus. Kok forsiktig opp når all melken er ispedd. La det småkoke i 5 minutter for å få bort melsmaken. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt. I en ekte lasagne skal det være mye muskatnøtt. Ta kjelen av platen og rør inn osten.

Ta bolognesen ut av ovnen. Dra forsiktig kjøttet fra hverandre med en gaffel. Smak til med salt, pepper og sukker.

Finn fram en stor ildfast form, lasagneplater, ost og ostesausen.

Legg kjøttsaus, ostesaus og plater lagvis. Start med kjøttsaus i bunn, litt ostesaus på toppen av kjøttsausen så lasagneplater. Gjenta 3-4 ganger. Litt avhengig av høyden på formen din. Avslutt med plater, ostesaus og resten av osten på toppen.

Stek midt i ovnen på 220 grader til platene er gjennomstekt og osten har fått en fin og gyllen farge.

Ta lasagnen ut av ovnen og la den hvile i 10 minutter før servering. Server sammen med en grønn salat og litt godt brød.