Gravet ørret eller laks er for meg en nødvendighet på frokostbordet i julen for å få skikkelig julestemning. Det er heller ikke så veldig komplisert å grave den selv.

Du trenger:

 • 1 benfri side med ørret eller laks, renskåret fra fett og plukket fri for ben
 • 2 ss salt
 • 2 ss sukker
 • 1/2 ss grovkvernet pepper
 • 1 ss sennepsfrø
 • 1/2 ss fenikkel frø
 • 1 potte hakket dill
 • 2 ss cognac, sherry eller akevitt

Sennepssaus

 • 2 ss dijonsennep
 • 2 ss grov sennep
 • 2 ss sterk sennep
 • 1 ss brunt sukker
 • 1 eggeplomme
 • ca 1/2 dl nøytral olje
 • 2 ss vann
 • litt salt og sitronskall

Tørk fileten godt med litt kjøkkenpapir. Bland sammen sukker, salt og grovkvernet pepper. Strø litt av blandingen i bunnen av en form som er stor nok til hele fileten. Legg på fileten med skinnsiden ned, strø resten av sukkerblandingen over fisken og gni det godt inn. Fordel resten av krydderne og ha på hakket dill. Til slutt dynker du alt med cognac eller annen sprit.

dsc_0469-kopi

Dekk fisken med plastfolie og legg over en fjøl eller annen plate som passer. Legg på et lett press, en melkekartong for eksempel passer perfekt. La fisken stå ute i romtemperatur på benken et par timer for å sette i gang graveprosessen. Sett så fisken inn i kjøleskapet. Der skal den stå i tre dager, mens du tar den ut og vender den hver dag. For å være 100 prosent sikker på at det er trygt å spise fisken rå liker jeg å fryse ned fisken i minimum ett døgn. Ta  fisken opp av fryseren dagen før den skal serveres. Skjer i tynne skiver og server sammen med sennepssausen.

Bland sammen de forskjellige sennepene til sausen sammen med en eggeplomme. Spe forsiktig med olje i en tynn stråle. Bland inn sukker, litt vann og dill. Smak til med sitronsaft, salt og eventuelt mer sennep.

dsc_0508