dsc_0499

I år skal jeg lage ribba på julaften til svigerfamilien og deler av svigers sine svigers. Ikke rart man blir lettere nervøs da. Jeg har brukt mesteparten av desember på å lese uendelige artikler, blogginnlegg og oppskrifter om den perfekte ribba. Noe ble prøvd uten videre hell, det er uendelig mange tips der ute, og i år må det bare bli perfekt! Til slutt har jeg kommet fram til en kombinasjon som funker kjempe bra.

For det første må man kjøpe en god ribbe, med mye fett under svoren. Dette er ikke dagen man skal være gnien med lommeboka, da kan man heller velge litt enklere og billigere råvarer i januar.

Jeg har falt for Jæren smak sin ribbe. Den er ferdig rutet opp, godt med fett under svoren og bra marmorert ellers i kjøttet, noe som gjør at den også blir vanvittig saftig og god. I stedet for å gni ribben inn med salt og pepper, er det mange som anbefaler å legge ribba i en saltlake 24 timer før den skal stekes. Mye av poenget til saltet er at den skal myke opp svoren slik at du lettere får den sprø.

Så gjelder det å ta seg god tid og langtidssteke ribba på lav varme så den blir skikkelig mør og saftig. Kjøre på med høy temperatur mot slutten slik at svoren popper og blir skikkelig sprø. Til slutt er det veldig viktig at ribba for hvilt seg ordentlig før du begynner å skjære i den, og du må for all del ikke dekke den til, da kan svoren blir seig igjen.

Det du trenger for å bli årets ribbehelt er:

Steg 1:

 • ca 400 gram svineribbe per person (da får du mer enn nok)
 • 100 gram salt per liter vann
 • 2 ts sukker per liter vann
 • vann til å dekke ribba

Start et døgn før du skal begynne å steke ribba. Hvis ikke svoren er ferdig ruta, skjær den i ruter med en skarp kniv. Gjør klar en saltlake, mål opp vann og vei saltet. 1 dl salt kan være en god del enn 100 gram. Legg ribba i saltlaken, dekk til med plast og la det stå i kjøleskapet i ett døgn.

Steg 2:

 • ca 3 dl kyllingkraft
 • ca 5 dl vann
 • 3 laurbærblad
 • 2 stjerneanis
 • 1/2 ts nellikspiker, ca 6 stk
 • 4 hvitløksfedd
 • 1 tommelfingerstor fersk ingefær delt i biter.

Et par timer, eller eventuelt kvelden før du skal steke ribba, tar du den ut av saltlaken. Skyll ribba godt og vann den ut et par timer. Gni den inn med grovkvernet pepper. Skal middagen serveres rundt 17.00 må du begynne rundt kl 9.00. Legg ribba med svorsiden ned i en ildfast form. Hell over kyllingkraft og vann, fordel krydderne, ingefæren og hvitløken. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den i oven på 180 grader (over og undervarme) i 45 minutter.

dsc_0490

Ta ut ribba, skru ovnen ned til 100 grader, ikke varmluft. Krøll aluminiumsfolien til formen av en honningmelon. Nå skal ribba snus så svoren vender opp. Legg folien under ribba, så den får formen til en sval bru. Dette er viktig for at fettet skal renne ned og ikke ligge å gjøre svoren seig. Vent til ovnen er nede i 100 grader før du setter den inn igjen.

Stek ribba på lav varme i 6 timer, sjekk gjerne kjernetemperaturen. Ligger den på rundt 80 grader er ribba klar for neste steg.

Steg 3:

Skru ovnen opp til 250-275 grader, dette er litt avhengig av ovnen din, på min var det nok med 250 grader. Sett deg godt til rette å se magien utfolde seg fremfor dine øyne. Den slappe bleike svoren vil nå poppe som popkorn i ovnen din og blir til fantastisk sprø og luftig baconsvor. Etter ca. 20 minutter vil det meste av svoren være ferdigpoppet.

Ta ribba ut av ovnen og la den hvile i minimum 30 minutter. Ikke dekk den til, da vil svoren fortsatt holde seg sprø når du varmer den lett opp igjen i ovnen rett før servering. Da gjenstår det bare å bukke og neie og ta i mot hyllesten fra resten av familien! God Jul!!

dsc_0497