DSC_1967

Blåskjell kan kanskje virke litt komplisert, men i realiteten er det en enkel råvare å håndtere som går raskt og tilberede. Mange forbinder nok blåskjell med sommer, sol og hvitvin. Men selv om blåskjell kan spises hele året er det faktisk på vinteren de er i sesong. Jeg elsker den klassiske versjonen hvitvinsdampede og krema blåskjell, men på vinteren er det deilig med noe som varmer og metter litt mer. Så her har jeg laget en deilig tomatbasert saus, men sterk chorizo, paprikakrydder og hvite bønner. Server sammen med brød og denne Potetaioli som passer veldig bra til skalldyr. En super rett for helgen, eller for litt ekstra luksus i hverdagen.

Oppskriften er til to personer, du tenger:

 • 1 kg blåskjell
 • 6 tomater
 • 2 sjalottløk
 • 1 fedd hvitløk
 • 50 gram sterk choritzo
 • 1 ts tomatpuré
 • skall av 1 sitron
 • 6 stk soltørket tomat i olje
 • 1 ts paprikapulver
 • 1/2 ts røkt paprikapulver
 • 1/2 ts cumin
 • ca 200 gram store hvite bønner, ferdig kokte
 • 1 dl eple juice
 • 1 dl vann
 • 1 ss hakket persille

DSC_1944

Finhakk sjalottløken og hvitløken. Skyll tomatene og del i båter, kjær bort kjernen (dette kan du spare til grønnsakskraft), skjer i små terninger. Finhakk soltørka tomat, skjær chorizo i små terninger, skyll og riv skallet av en sitron.

DSC_1951

Skyll blåskjellene i kaldt vann, napp ut det lille «skjegget» på hvert skjell.

DSC_1955

Varm en spiseskje olivenolje i en wokpanne eller en høy stekepanne. Fres løken, hvitløken og chorizobitene på høy varme i ett par minutter.

DSC_1961

Rør inn krydderne, soltørka tomat, sitronskallet og tomatpuréen, stek videre i ett lite minutt. Tilsett tomatene, eplejuicen og vann. Skru ned varmen litt og la det småputre i ti minutter. Kok blåskjellene i tomtsausen under lokk. Rist litt på panna underveis, la skjellene dampe på høy varme til alle har åpnet seg. Bland inn bønnene før servering, og dryss over hakket persille.

Server rykende varme sammen med brød og Potetaioli

DSC_1967