DSC_2095

Fantastisk Moussaka helt uten kjøtt. Aubergine, poteter, deilig tomatsaus med grønnsaker og linser, toppet med en helt syk ostesaus. Må prøves!

Oppskriften er til fire personer, du trenger:

Tomatsausen:

 • 1 aubergine
 • 4 små poteter, ca 300 gram
 • 1,5 dl grønne linser
 • 1/2 rødløk
 • 2 gulrot
 • en bit selleri, ca 80 gram
 • 1 fedd hvitløk
 • 1/2 chili, uten frø
 • 1 boks hakka tomat, 400 gram
 • 2 ts tomatpuré
 • 1/2 ts røkt paprika
 • 1 ts paprika
 • 1/2 ts kanel
 • 1 ts oregano
 • 1/2 ts basilikum
 • 1/4 ts allehånde
 • 1/2 ts sukker
 • 1 ss rødvinseddik
 • 2 dl eplejuice
 • 2 dl vann/grønnsakskraft
 • olivenolje
 • salt og pepper

 

Hvit saus

 • 40 gram smør
 • 40 gram hvetemel
 • 4 dl melk
 • salt, pepper og muskattnøtt
 • 50 gram revet ost, aller best blir det med västerbottensost eller annen ost med litt sterk smak

Vask og skrell grønnsakene. Kutt selleri, gulrot og løk i små terninger. Finhakk chili og hvitløk. Skyll linsene godt i vann. Varm litt olivenolje i en jerngryte, fres løk, gulrot, selleri, hvitløk og chili i noen minutter til løken blir myk uten å få noe særlig med farge.

DSC_2071

Ha i krydderne og tomatpuré, og fres videre et par minutter for å frigi aromaene i krydderne. Tilsett linser, hakket tomat, eplejuice, kraft/vann, eddik og sukker. Kok opp og la det småputre under lokk i 45 minutter. Smak til med salt, pepper og sukker.

Del auberginen i 1/2 cm tykke skiver på langs. Legg de på et stekebrett med bakepapir og pensle skivene lett med olivenolje, dryss over salt og pepper. Bak midt i ovnen på varmluft 180 grader i 20 minutter til de har blitt myke og gyldne. Del potetene i tynne skiver og kok i lettsaltet vann i fem minutter hell av vannet og damp potetene tørre.

DSC_2082

Lag den hvite sausen; smelt smør i en tykkbunnet kjele, visp inn melet og la det frese under omrøring et par minutter. Pisk inn litt og litt melk, rør godt så du unngår klumper. La sausen småkoke under stadig omrøring i et par minutter til du får en tykk og klumpefri saus. Smak til med salt, pepper og muskattnøtt. Ta sausen av platen og rør inn osten.

Finn fram en ildfast form, legg aubergineskivene i bunn og potetskivene over der igjen.

DSC_2085

Hell over tomatsause og topp det hele med ostesausen. Stek midt i ovnen på over- og undervarme 200 grader i 40 minutter til overflaten har fått en fin gyllen farge. Server sammen med en grønn og frisk salat.