Stroganoff er en av de store klassiske grytene. Deilig kremet saus med smak av tomat og rødvin. Denne vegetariske versjonen er enkel å lage men akk så god! Jeg brukte en blanding av sjampinjong, aroma sjampinjong og østerssopp, men her kan du fritt fram bruken den soppen du liker best. Jeg vil anbefale å bruke Puy linser, men hvis du ikke får tak i dette på din lokale matbutikk, kan du fint bruke grønne eller sorte linser. Styr unna de røde da disse fort blir litt grøtete.

Stroganoff serveres ofte med sylta rødbeter og agurk. Her har jeg hatt sylteagurken i gryta for å gi litt sødme mot tomatpuréen. Og laget en rødbetsalat med spinat, fetaost og pistajnøtter. Salaten ble så god at den nesten kunne vært en rett i seg selv. Prøv det, bare gjør det!

Gryta:

 • 250 gram diverse sopp
 • 2 stk sjalottløk
 • 1 paprika
 • 60 gram Puy linser, eller andre grønne linser
 • 5 dl grønnsakskraft
 • 1 dl rødvin
 • 2 ss tomatpuré
 • 1 ss hvetemel
 • 1 ss hakket fersk timian
 • 1 ss hakket sylteagurk
 • 2 store ss crème fraiche
 • 2 stk laurbærblad
 • salt og pepper

Rødbetsalat:

 • 1-2 stk rødbet
 • 1 stor håndfull spinat
 • 1 bit fetaost, ca 20 gram
 • 1 ss hakket pistasjnøtter, du kan også bruke valnøtter
 • 1 ts sennep
 • 1 ts akasie honning
 • 1 ss eplesidereddik
 • 2 ss olivenolje
 • salt
 • pepper

Skrell rødbetene og kok de møre i lettsaltet vann.

Fjern de groveste stilkene på soppen, børst av eventuell jord og kutt soppen i båter.

Skrell og finhakk sjalottløken. Skyll linsene godt i kaldt vann. Kutt paprikaen i strimler. Varm 2 ss olje i en tykkbunnet vid kjele, gjerne en jerngryte. Brun soppen på høy varme, senk varmen litt og ha i en ss smør og sjalottløken.

Stek videre til løken også får fin en gyllen farge. Ha i hvetemel og tomatpuré, stek videre et par minutter, rør godt så melet blander seg med alle soppbitene. Ha i linsene, rødvinen, timian, sylteagurk og laurbærbladene. Kok inn vinen til halv mengde før du har over grønnsakskraften.

Senk varmen og la det småputre til linsene er møre, ca 30 minutter.

Hell av vannet på rødbetene og damp de tørre i kjelen. Del betene i tynne skiver. Lag en dressing av sennep, honning, eddik, salt, pepper og olivenolje. Bland sammen beter, strimlet spinat og dressingen. Dryss over hakket pistasjnøtter, timian og fetaost i biter.

Ha paprikaen i gryta, rør inn crème fraiche, la det småkoke et par minutter videre.

Server sammen med rødbetsalaten, potetmos eller kokt ris.