Aspargessesongen i Norge er så kort at aspargesen fortjener å bli behandla som den stjerna den er. Asparges sammen med hollandaise er en skikkelig klassiker og smaker selvfølgelig helt fantastisk! Beurre blanc er kanskje ikke så kjent for alle, mer er også en av de store klassiske franske smørsausene. Emulgert fantastisk luftig smør, og blåskjellkraften løfter det hele til et helt nytt nivå. Dette er så digg, og jeg vet du kan få det til hvis du virkelig vil!

Oppskriften er til to personer, du trenger:

 • 1 bunt asparges
 • 2 ss ramsløkpesto (kan sløyfes, eller erstattes av vanlig pesto)

Blåskjell-beurre blanc:

 • 1/2 kg blåskejell
 • 1 gulrot
 • 1 skive selleri
 • 1 sjalottløk
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 dl hvitvin
 • 25 cl hvitvinseddik
 • 1 ss olivenolje
 • 1/2 potte kjørvel
 • 150 gram smør i terninger

Sylta reddik:

 • 1/2 dl hvitvinseddik
 • 50 gram sukker
 • 1/2 lime, saften
 • 1/2 dl vann
 • 1/4 ts salt
 • 1 liten bunt kjørvel
 • 1 bunt reddik

Bland sammen ingrediensene til eddiklaken i en kjele og kok opp. Del reddiken i båter og ha over på et glass sammen med litt kjørvel. Avkjøl laken litt før du heller den over på glasset. La reddiken marineres i minst 1 time før du bruker den.

Skyll blåskjellene godt i kaldt rennende vann, fjern skjegget som stikker ut av skjellet. Kutt gulrot og selleri i små terninger, finhakk løk og hvitløk. Ta en halv bunt kjørvel, plukk av noen fine blader til pynt, finhakk resten til blåskjellene.

Fres grønnsakene raskt i olje i en tykkbunnet kjele. Ha i blåskjellene, hvitvin og eddik. Sett på lokk og damp på middels varme i 5-8 minutter til skjellene åpner seg helt. Sil av kraften og rens skjellene, ta bare på noen hele skjell til pynt.

Sett kraften tilbake på platen og reduser til halvparten (ca 1 dl) er igjen.

Fyll en kjele rikelig med vann, kok opp å ha i salt. Kok aspargesen i 4 minutter. Anrett på tallerken og pensle aspargesen med ramsløkpesto, ca 1 ss per person.

Senk varmen på blåskjellkraften og pisk inn en og en terning med smør. Fortsett til alt smøret er pisket inn. Varm sausen forsiktig opp igjen, ikke for høy varme, da vil sausen sprekke. For en ekstra fin og luftig smørsaus pisk den opp med stavmikser rett før du har i blåskjellene. Ha de rensa blåskjellene i smørsausen rett før servering.

Hell sausen over aspargesen, anrett sammen med reddik, hele blåskjell og kjørvelblad. Server sammen godt brød, himmelsk!